Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна дипломация в действие

Изложба събира в София творби на наши художници от САЩ

Директорът на Държавния културен институт пред Радио България

8
Картина на Иван Михов
Снимка: Държавен културен институт

В 18:00 часа в галерия "Мисията" в София се открива изложбата „Here And There: между два бряга“, събираща творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал в САЩ. Експозицията ще бъде на разположение на заинтересованите от 3 август до 8 септември в галерийното пространство на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на столичната улица "Александър Жендов".

Картина на Камелия Томанова

Анонсирайки изложбата, нейният куратор проф. Василен Васевски, член на кръга на „Български художници зад граница“ в Чикаго, пише: „Сега, като прелетни птици, те се завръщат за кратко отново там, откъдето някога са отлетели. Особената им позиция на мост между два бряга и на пребиваващи в два свята им позволява да се стремят към общозначимото в изкуството като примиряват/събират тясно националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството…“.

Картина на Люсиен Димитров

В интервю за Радио България директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова обясни, че изложбата „Here And There: между два бряга“ се организира в рамките на цикъла от културни събития, посветени на 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ и е съвместен проект с Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

По думите на Снежана Йовева, събития като това, са онзи реален инструмент на културната дипломация, който въздейства на външнополитическия имидж на страната ни, разпространява и популяризира българската култура по света.

Снежана Йовева-Димитрова в студиото на Радио България

Повече за мисията и ролята на Държавния културен институт към министъра на външните работи, можете да чуете в интервюто със Снежана Йовева-Димитрова от звуковия файл по-горе. А още снимки от експозицията – в галерията под статията. 

Снимки: БНР, Държавен културен институт към министъра на външните работи 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14