Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна дипломация в действие

Изложба събира в София творби на наши художници от САЩ

Директорът на Държавния културен институт пред Радио България

8
Картина на Иван Михов
Снимка: Държавен културен институт

В 18:00 часа в галерия "Мисията" в София се открива изложбата „Here And There: между два бряга“, събираща творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал в САЩ. Експозицията ще бъде на разположение на заинтересованите от 3 август до 8 септември в галерийното пространство на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на столичната улица "Александър Жендов".

Картина на Камелия Томанова

Анонсирайки изложбата, нейният куратор проф. Василен Васевски, член на кръга на „Български художници зад граница“ в Чикаго, пише: „Сега, като прелетни птици, те се завръщат за кратко отново там, откъдето някога са отлетели. Особената им позиция на мост между два бряга и на пребиваващи в два свята им позволява да се стремят към общозначимото в изкуството като примиряват/събират тясно националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството…“.

Картина на Люсиен Димитров

В интервю за Радио България директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова обясни, че изложбата „Here And There: между два бряга“ се организира в рамките на цикъла от културни събития, посветени на 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ и е съвместен проект с Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

По думите на Снежана Йовева, събития като това, са онзи реален инструмент на културната дипломация, който въздейства на външнополитическия имидж на страната ни, разпространява и популяризира българската култура по света.

Снежана Йовева-Димитрова в студиото на Радио България

Повече за мисията и ролята на Държавния културен институт към министъра на външните работи, можете да чуете в интервюто със Снежана Йовева-Димитрова от звуковия файл по-горе. А още снимки от експозицията – в галерията под статията. 

Снимки: БНР, Държавен културен институт към министъра на външните работи 

Галерия

Още от категорията

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази..

публикувано на 28.02.24 в 10:50

Бургас е домакин на Фестивал за училищен театър на испански език

От 28 февруари до 1 март в Бургас ще се проведе XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език. Във фестивала, организиран от посолството на Испания в България, ще участват ученици от 25 училища от цяла България. Идеята на форума е чрез..

публикувано на 28.02.24 в 06:00

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18