Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция SOS за спасяване на малък щъркел от село Точилари

Снимка: Община Кубрат

Служители на община Кубрат спасиха малък щъркел в безпомощно състояние. Щъркелчето се е оплело в жиците до гнездото с парче сезал и провиснало във въздуха. С помощта на автовишка то било освободено. При първоначалния оглед е установено, че птицата е с наранявания по крилата и с възможна фрактура на единия крак, затова е била спешно транспортирана до Регионалната инспекция по околна среда и водите в град Русе. Там щъркелчето е захранено и отделено в специална клетка, след което пътят му продължава към Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщава БТА.

В община Кубрат всяка пролет пристигат десетки щъркели от топлите южни страни. Едно от селата с най-много щъркелови гнезда – общо 24, е Божурово. Местните смятат, че селото е предпочитано от прелетните птици заради чистия въздух и това, че е богато на вода – наблизо има два водоема и земеделски пасища.

Вижте още :

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46