Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 литра бира изпива българинът през най-горещото тримесечие

2
Потреблението на бира в България
Снимка: НСИ

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август, като началото му е поставено в САЩ през 2007 г. Тази година празникът е на 4 август, съобщава Националният статистически институт. По негови данни потреблението на бира у нас стабилно се покачва през годините - ако през 2015-а средното потребление на човек е било 21,7 л, то през 2022 г. то стига до 24,7 л, като рязък пик е наблюдаван единствено през предпандемичната 2019 г., когато средно на лице са се падали 25 литра бира.
По тримесечия, според данните на НСИ, най-високо е потреблението от юли до септември - 7,8 л на човек, а най-ниско от януари до март - 4,5 л.
У нас първата пивоварна е открита малко преди или около Освобождението от османско владичество, а в нея работи чешки майстор пивовар. Тя се намирала в Русе и носела името на Света Петка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26
Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53