Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени библиотеки" в София стимулират четенето на книги

Снимка: FB/STEAM Club

Една от емблематичните инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“ за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики, се провежда за девети път в парковете на София. За осем сезона кампанията „Зелени библиотеки“ е привлякла 60 хил. посетители, 7800 новозаписани читатели. А буккросингът „Вземи, прочети, върни“ събра за последните 4 години дарени от софиянци почти 4 хил. нови книги - в рамките на инициативата любителите на книги могат да оставят в къщички за книги на популярни места в столицата своя прочетена книга и да вземат книга, оставена от друг преди тях.
Посетителите на кампанията в парковете ще могат да разгледат няколко документални тематични изложби. Експозицията „Голямата София“ проследява присъединяването през 1938 г. на близките до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична голяма община и превръщането им в модерни градски центрове. 
Дестинации на инициативата от днес нататък в часовете от 10:00 до 14:00 часа са:
6 август (неделя)– Парк „Заимов“
12 август (събота)– Парк „Гео Милев“
13 август (неделя)– Борисова градина
19 август (събота)– Южен парк
20 август (неделя)– Зоопарк
26 август (събота)– Парк „Света троица“
27 август (неделя)– Природен парк „Витоша“
2 септември (събота)– Западен парк
6 септември (неделя)– Парк „Овча купел“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15