Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни.
Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на автохтонните породи в България, направата на кошари, пашуването, доенето на животните и почистването на пасища, съобщи БТА.
Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести.
Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за опазването на националното генетично разнообразие, отбелязват организаторите.
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..