Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„АЕЦ Козлодуй“ ще договаря доставки от руски компании за ремонта на Блок 6

Снимка: БТА

"АЕЦ Козлодуй“ ще може да договори и получи доставки на части и компоненти от руски компании за плановия годишен ремонт на блок 6. След получено писмо от атомната ни централа и по предложение на министъра на енергетиката правителството предостави на "Козлодуй" дерогация от забраните, въведени с Регламент № 833/2014 за ограничителни мерки заради действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
„АЕЦ Козлодуй“ е единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е ключов фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е изградена по съветски проект и голяма част от системите и оборудването й са с руски произход, напомнят от правителствения пресцентър.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35