Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спряха българин от Босилеград на сръбската граница заради носени книги

| обновено на 10.08.23 в 12:04
Снимка: БГНЕС

4 часа сръбските власти на граничния пункт „Рибарци - Олтоманци“ не допускаха да влезе в Сърбия българинът Александър Димитров от Босилеград. Причината е, че носи книги на български език. Това са три броя на „Елегия за Краището, която описва съдбата на българите в Западните покрайнини“. Автор е бившият консул на България в Ниш Едвин Сугарев. 

„Не нарушавам закона и властите нямат никакъв аргумент да ме притесняват", казва Димитров, пред БТА, който е и дописник на агенцията в Босилеград. Според сръбските правила той може да носи до 3 книги от едно заглавие през митницата. "Говорих с консула на България в Ниш Димитър Цанев, той ме подкрепи и обеща да говори с властите", посочи Димитров.

Инцидентът се случва в навечерието на работното посещение в Босилеград на ръководителя на отдела за сътрудничество при Делегацията на ЕС в Сърбия Никола Бертолини. На 10 август Бертолини ще се срещне по социални проекти с местната власт. 

"Призовавам властите за спешни действия по казуса, незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи!" - заяви Илхан Кючюк, президент на политическа партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и член на Европарламента от групата на „Обнови Европа“. 


Още от категорията

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Празник на българите в румънския град Търговище

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА.  Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България..

публикувано на 30.11.23 в 15:14

Българите на отвлечения кораб "Galaxy Leader" с разрешение да се свържат с близките си

Йеменските хуси разрешиха на екипажа от отвлечения кораб "Galaxy Leader" в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, преде БТА. Българите на борда са капитанът и първият помощник. В писмо..

публикувано на 30.11.23 в 09:21