Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факт са първите отнети автомобили на пияни шофьори

Снимка: БГНЕС

След окончателните промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), според които контролните органи имат право да отнемат личните автомобили на пияни и дрогирани шофьори в полза на държавата, в Пазарджик беше конфискуван първият автомобил. Собственикът е шофирал пиян и е задържан за 24 часа в РУ-Септември, след като е спрян за рутинна проверка в село Варвара. 57- годишният мъж е тестван с дрегер, който отчел 1,43 промила алкохол. По случая се води бързо производство. 

Отнети автомобили има и в Кюстендилско и Великотърновско. 

По данни на МВР, през изминалото денонощие са установени общо 22-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. От тях 11 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 11 – с над 1,2 на 1000, един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 водачи, 12 са отказали да бъдат тествани.

По-рано днес, в писмено становище до медиите Институтът за пътна безопасност (ИПБ) изрази загрижеността и несъгласието си с промените в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Според ИПБ, конфискуването на превозните средства след употреба на алкохол и наркотици, обслужва единствено и само адвокатските кантори, предлагащи защита на всички системни нарушители по пътищата. Затова експертите на Института предлагат пробация, задържане и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30