Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавина от сигнали за домашно насилие след оповестяването на случая “Дебора”

Кабинетът определи 15 мерки за борба с насилието и агресията

Снимка: Алами/Ройтерс

Създаване на Национална информационна система за всички случаи на домашно насилие с данни кои са жертвите, какво насилие е упражнено над тях, какви действия са предприети, кои са отговорните институции е една от 15-те мерки за превенция на насилието и агресията, набелязани на среща в Министерския съвет между премиера Николай Денков и представители на четири министерства.  

Министър-председателят изтъкна, че през последните седмици са осветени изключително тежки случаи на насилие. “Моето усещане е, че това е било скрита епидемия и много хора, окуражени от подкрепата на обществото и институциите, със закъснение се осмелиха да разкажат за своите конкретни проблеми”, добави той.  

Сред приетите мерки са увеличаване на броя на психолозите в училищата; разработване на Национална програма за превенция на насилието; предлагане на специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие. 

Лавина от сигнали за домашно насилие след оповестяването на случая “Дебора” 


“След случая “Дебора” имаме лавина от сигнали за домашно насилие, както и молби, които са депозирани към районните съдилища”, потвърди пред бТВ Зорница Шуманова, ръководител на новосъздаденото звено за домашното насилие към Главната дирекция „Национална полиция“.  

През първата половина на годината в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища – с 18% повече в сравнение с м.г. Има ръст от 40% и при образуванитедосъдебни производства в условията на домашно насилие.  

Зорница Шуманова призова пострадалите да не се колебаят и да търсят помощ от компетентните органи. 

“Колкото повече говорим, толкова повече това престъпление няма да бъде латентно”, заключи тя. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25