Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонтирането на Паметника на Съветската армия се отлага

Снимка: БГНЕС

Паметникът на Съветската армия може да не бъде преместен от Княжеската градина в София. 

От съобщение на софийската областна администрация до медиите става ясно, че демонтажът няма как да бъде осъществен без необходимите множество оценки и анализи за преместването му. По тази причина, областната администрация не може да определи конкретен срок за завършване на проекта в до края на настоящата 2023г. година. 

С възстановяването на проектната документация на Паметника се ангажира областният управител Вяра Тодева.

Паметникът на Съветската армия в София е с нов статут
С решение от 02 август правителството промени статута на Паметника на Съветската армия от имот публична държавна собственост в имот частна държавна собственост, което даде възможност на Столична общинада се разпорежда с монумента в Княжеската градина и терена около него.

Два дни по-късно граждански организации излязоха на протест пред Областната администрация в София с настояване Паметникът на съветската армия да бъде демонтиран и преместен от центъра на града.

Впоследствие представители на политическите формации "Левицата" и "Възраждане" разположиха палатки пред монумента, заявявайки че са поели 24 часови дежурства с цел опазване на паметника. Към акцията им се присъединиха представители и симпатизанти на БСП. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36