Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България със свой представител на престижен музикален фестивал в Белгия

Снимка: Facebook / ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ОРФЕЙ - КЪРДЖАЛИ

България има свой представител на престижния Световен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 15 до 19-и август в град Намюр, Белгия. Родният Представителен фолклорен ансамбъл „Орфей“ към Дома на културата в Кърджали има богат репертоар, но белгийската публиката ще чуе най-добрите музикални образци от всички етнографски области на България. 

Разположен във френската част на страната, на 55 километра от столицата Брюксел, град Намюр е известен с многобройните си фестивали, които се организират през цялата година. Сред тях е този на уличното изкуство, който се провежда през май, заедно с международния фестивал на поезията. Лятото пък е време за музикални фестивали, последвани от традиционните за областта Валония есенни празници, фестивали на френското, късометражното и научно-популярното кино, както и обичайните за зимата коледни базари. Сред богатия културен калейдоскоп, който обхваща всички сезони e и Световният фолклорен фестивал, а българското участие в него е първо за страната ни:

„Организацията е направена така, че в пет различни шоупрограми да представим нашите програми в зали с над 700 седящи места – каза за БНР-Кърджали Марияна Ликова, директор на Дома на културата в Кърджали. – Ще покажем всичко, което представлява България – различни ритми, носии, настроение."

Освен от България, на фестивала участват състави от Аржентина, Бангладеш, Италия, Парагвай, Сингапур, както и страната домакин – Белгия.

„Във всяка от петте вечери, всички участващи държави представяме различни програми. Организаторите правят едно шоу, в което показват различните традиционни танци и музика на всяка от тях – посочи Марияна Ликова и допълни: – Имахме право на избор в коя държава да отидем, но избрахме Белгия, тъй като досега не сме били на турне там“.

По интервю на Станислава Георгиева БНР-Кърджали

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15