Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира доставката на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително България

Дмитрий Шугаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще спре доставките на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително за България. Отнемат се и лицензите за ремонт на военна техника руско/съветско производство. Решението, което засяга авиационната техника, е ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна. Това обяви днес Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, по време на форума "Армия-2023".

Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че има единични случаи, в които български предприятия работят с такива лицензи. В тези случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу-хау, каза Тагарев. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Министърът увери, че рисковете за сигурността в Черно море са обект на постоянен анализ и се обсъждат различни варианти за действие. Повод за коментара му беше случаят с предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море в непосредствена близост до Българската икономическа зона. По информация на Тагарев, корабът вече достигнал назначението си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34