Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис, обитаван от риби и полегнала на дъното русалка – подводни приключения край Приморско

Снимка: скрийншот

Местността "Крокодилите" в района на Приморско е магнит за търсачи на силни усещания. През лятото именно оттук започва подводното приключение на любителите гмуркачи, с помощта на опитни инструктори. Условието е да не духа силен вятър и морето да е спокойно. Туристите получават подходяща водолазна екипировка и подробен инструктаж. "В местността "Крокодилите" имаме прекрасна лагуна с малки рибки, където обучаваме хората да се адаптират към подводните условия, след което елегантно, по релефа на дъното, слизаме по-надълбоко" – обяснява Тодор Попов от водолазен център "Посейдон", организатор на атракцията.

Докато се реят в безтегловност, гмуркачите наблюдават различни видове риби и рифове с причудливи силуети. А най-вълнуващият момент е когато се изправят очи в очи с … русалка. Изящната каменната скулптура е била поставена тук преди няколко години, с идеята да разпалва въображението на подводните пътешественици.

"Тя е в естествен ръст. Тежи около 700 кг. Представлява жена с хубави гърди и лице с разпуснати коси. Полегнала е на чисто скалисто дъно, за да не я зарови пясъкът. Надолу е с подвита опашка. Потопена е на 12 м под водата до една висока стена с малки пещери, където се крият морски врани. Това са много красиви риби с прозрачни перки и опашка с виолетов край. Движат се бавно на стада край водолазите и после се прибират в тяхната къщичка-пещера. Цялата стена е покрита с черна мида, защото там, където има мида, има и живот. Там е пълно с риби и раци", разказва Тодор Попов.

Русалката не е единственото човешко творение, което "примамва" туристите на морското дъно. Преди десетина години, съвсем близо до каменната скулптура, на 7 метра под водата, беше изграден параклисът "Св. Николай Чудотворец", който е изцяло съобразен с каноните на българската православна църква.


Върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник, а ликът на светеца е изработен от бронз. В храма откриваме също църковни текстове и друга църковна утвар.

Какви умения трябва да притежаваме, за да се гмурнем на дъното на Черно море, в района на "Крокодилите"? "Никакви! Справяме се с всякакви случаи, имали сме и туристи, които не могат дори да плуват!", категоричен е Тодор Попов. И добавя с чувство за хумор:

"Това го умеем, защото сме по-добри от шамани! След като хванем ръчичката, която се опитва да си забие ноктенцата в нашата фина кожа на пръстите, ние успяваме да я разчупим, да я отпуснем! И докато не се почувства комфортно и не свикне да диша под вода, не тръгваме никъде. Под водата правим снимки с GoPro. И после те могат да си ги качват в Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток…


Снимаме ги както на подводния параклис, така и със сложени ръце зад главата край легналата красива гола русалка. И после ги караме да правят сърчица. И те качват снимките с надписи "Ние обичаме русалки", "Ние обичаме параклиси", "Ние обичаме дайвинга". А на финала, попълваме сертификат, че са изпълнили програмата "DiscoverScubaDiving" с печат от нашия център, заключва Тодор Попов.

Вижте още:

Снимки и видеа: Водолазен център „Посейдон“, SubDiving

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Наплив от скиори в зимния курорт Мальовица

През последните години в ски центъра Мальовица са вложени огромни инвестиции за модернизация на инфраструктурата и подобряване на условията за отдих, съобщава вестник "24 часа". Заради чудесните условия за снежни спортове през последния уикенд на..

публикувано на 04.02.24 в 08:10
Зарица Динкова

Работи се за по-лесен процес на издаване на визи за туристи от Турция

Само през декември 2023 г. ръстът на турските туристи в България е 22%. "За нас е изключително важно да продължим тази тенденция и да улесним туристопотока от Турция. Аз знам, че основният проблем за туристите от Турция е издаването на визи, затова..

публикувано на 28.01.24 в 10:20

Daily Express за София: красива, евтина, но подценена

София е третата най-евтина столица в Европа. Това е един от най-приятните за разходки европейски градове, а е толкова подценяван, твърди в неделния си брой британското издание Daily Express . Статията съдържа подробно описание на София и на..

публикувано на 28.01.24 в 10:05