Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над половин милион чужденци са отсядали в България през юни

Снимка: БГНЕС

Още през май Министерството на туризма прогнозира рекорден летен туристически сезон, но очакванията до момента не се оправдават. Въпреки че през юни в България са нощували над половин милион туристи и са генерирани приходи над 81 млн. евро, броят на чуждестранните гости не може да достигне нивата от предпандемичната 2019 година, когато те са били над 620 000, – съобщава Националният статистически институт. Като причини се посочват по-хладното време, близостта на страната ни до войната в Украйна и повишаване на цените с около 30%. 

В средата на юни специализираният сайт „Травел нюз“ съобщи, че най-големите български морски курорти са по-празни от обичайното. Данните показват също, че най-многобройни са били гостите от Румъния, Турция, Украйна, Германия, Гърция, Полша и Сърбия.

БНР подкасти:

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55