Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на бездомните животни

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 19 август, отбелязваме Международния ден на бездомните животни, информира БТА. По инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR), денят се чества от 1992г., в третата събота на август, като целта е да насочи общественото внимание към нерадостната съдба на бездомните и изоставените животни и ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на неконтролираното отглеждане и изхвърлянето им на улицата.

"Хората не трябва да подминават бездомните животни, а да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода", отбелязва д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондация "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят страната и организират кампании за кастрация. 

В клиниката в Банкя, бездомните животни могат да бъдат лекувани безплатно, както и да бъдат кастрирани и ваксинирани, като клиниката има договор със Столичната община. 

Според закона, българските общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия. По думите на д-р Мечева, всяка община трябва да спазва националната програма за контрола върху популацията на безстопанствените животни и дава отчет за извършената дейност.

В началото на 2023г. Столична община организира кампания „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб“, за да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации.

Неотдавна фондация "Четири лапи" представи онлайн платформа – "Академия за приюти" за безплатно обучение, за да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти.

"Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно", съветва д-р Мечева. Всяко животно изисква специфични грижи и осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, допълва тя. Важно е да се осъзнае, че ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Президентът очаква ПП-ДБ да се определят, за да връчи мандат за правителство

Очаквам "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ясно да заявят дали ще бъдат опозиция или ще потърсят подкрепа за съставяне на правителство, съобщи президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на учението "Бриз 2024". Той призова..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

Всички в ДПС говорят за "заедност“

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с екипа си ще напусне партията през следващата седмица и най-вероятно ще основе нова партия. За това намекна в интервю пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че ще е сред хората, които ще последват..

публикувано на 12.07.24 в 10:08