Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца представят с изложба обредни традиции от четири държави

Етнографският музей в Бургас
Снимка: Община Бургас

Млади художници от България, Турция, Украйна и Испания ще представят в изложба вдъхновението си, породено от опознаването на обредните традиции на различните страни. Събитието, организирано със съдействието на Посолството на Украйна у нас и финансовата подкрепа на Община Бургас, е част от международния образователен културно-артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!". Той ще бъде представен на 28 август в двора на Етнографския музей в Бургас, а на следващия ден творбите ще бъдат изложени във фоайето на втория етаж на Културен дом НХК, съобщават от местната администрация. 


Започнала с участието на ученици от бургаска частна школа през 2021 година, инициативата вече е привлякла за участие деца от гимназия по изящни изкуства в Истанбул, ученици от Измаил, неделно училище "Родина" в Малага, както и местно начално училище от испанския град.

На откриването на изложбата гражданите на Бургас ще могат да опитат традиционния украински деликатес вареники – варено безквасно тесто с плънка от зеленчуци, гъби, месо, извара или плодове, както и различни хлебни изделия. Детски формации от четирите държави ще изнесат и специално подготвена фолклорна програма.

Снимки: Община Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15