Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След прекъсване от 30 години

България - отборен световен шампион по художествена гимнастика

Снимка: БФХГ

След трийсетгодишно прекъсване, българските гимнастички станаха шампионки в отборната надпревара на 40-ото световно първенство по художествена гимнастика във Валенсия. През 1993 година, отново в Испания, но в Аликанте Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова, която понастоящем е главен мениджър в националния отбор, покоряват световния връх, припомня пратеникът на БНР във Валенсия Кръстина Иванова.

Сега отборната световна титла за България отново е факт, въпреки сериозните грешки, допуснати от българския ансамбъл вчера, оставили Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова на незавидното 14 място в съчетанието на обръчи и на 12 място в многобоя.


Индивидуалните ни състезателки - Боряна Калейн (със сребърни медали на бухалки и лента) и Стилияна Николова (бронзово отличие на топка), както и ансамбълът ни събраха общо 330.150 т. Така оставиха зад гърба си отборите на Германия (326.350т.) и на Италия (323.850т.). За отборното подреждане допринесе и дебютантката Ева Брезалиева, която игра само съчетание на лента.

До края на световното първенство остава днешният финал в многобоя при индивидуалните състезателки, където ще участват Стилияна Петрова и Боряна Калейн, както и финалите на отделните уреди при ансаблите утре, когато българките ще се представят на три ленти и две топки. 

Снимки: БФХГ - facebook.com/BGRGfederation 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50