Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите вече трудно покриват ежедневните си разходи

Снимка: pixabay.com

Едва 20% от българите са получили увеличение на приходите си, а 80% не успяват да покриват ежедневните си разходи. Според проучване на Националния статистически институт, 80% от работещите в България не са получили никакво увеличение на доходите си, въпреки двуцифрената инфлация през последната година. Изследването показва, че недостигът на средства е принудил 1/3 от анкетираните да ограничат потреблението си на енергия, като близо 9 % от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата статистиката показва увеличение на този дял с 9 процентни пункта или 37.8% енергийно бедни.

Пред БНТ икономисти изтъкнаха, че причината за ниските доходи е в производството на ишлеме в България, което обезценява стойността на работната сила. Затова експертите предлагат да се стимулират малките и средни предприятия да обвържат производството си чрез права върху собствена търговска марка. От друга страна, ако се заложи на произведеното в България, това ще стимулира местното производство и ще доведе до по-високи доходи на населението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15