Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват созополските Празници на изкуствата „Аполония“ 23

Снимка: apollonia.bg

В Созопол започва 39-ото издание на „Аполония“. Празниците на изкуствата, които съчетават разнообразни литературни представяния, музика, театър, кино и изложби, ще продължат до 5 септември.

Откриването е тази вечер, (20,30ч.) с гала концерт на Музикален театър "Стефан Македонски" с великолепната музика на Лехар, Калман и Йохан Щраус – син. В продължение на една седмица жители и гости на древния ни крайморски град ще могат да разгледат изложби в Художествената галерия в Стария град, да видят постановки на известни столични театри (Народния театър "Иван Вазов", Театрална работилница "Сфумато", Сатиричния театър "Алеко Константинов"), както и други културни изяви на сцена.

Сред музикалните изпълнители са и любими български групи като рок звездите от  "Фондацията", "Сигнал" и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, джаз триото на Васил Спасов и други.

Важно място във вечерите на изкуството заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Ръководител на майсторския клас по творческо писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води цигуларят и музикален педагог Минчо Минчев.

Почитателите на българското кино могат да видят както документални, така и игрални филмови продукции като "Моралът е доброто", режисиран от Веселин Диманов, и "Ваклуш" с режисьор Николай Василев, "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов, "Анна" на Боримир Илков и други.

Пълната програма на Аполония 2023 може да бъде разгледана на официалния сайт на празниците на изкуствата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15