Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Август си отива с валежи и гръмотевици

Снимка: БТА

През нощта , главно над Западна, а по-късно и над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици.

В сряда, 30 август, сутринта в западните райони, а около и след обяд и в Северна България, има силна вероятност за изолирани интензивни явления, както и условия за градушки. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг. Там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По Черноморието преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Около и след обяд на отделни места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми. Вятърът ще остане слаб до умерен. Максималните температури на въздуха ще са в интервал 27°- 29°. Температурата на морската вода е 26°- 27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините, на много места  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, а около и след обяд, главно в Стара планина, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, в отделни райони - временно интензивни. Над планинските масиви от Южна България през деня ще е почти без валежи, предимно слънчево. Вятърът ще е умерен, временно силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 16°.

В най-крайните западни райони на Балканите, преди обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, но до вечерта валежи ще има и в централните части на Европа.

В Западна и Централна Европа, както и в много райони на Средиземноморието температурите се очертават по-ниски от климатичните норми. По-топло от обичайното ще бъде в югоизточните райони на континента, както и в Украйна, Беларус, Източна Полша и прибалтийските страни.

В Мадрид ще бъде слънчево и ясно при 28°, в Париж се очаква променлива облачност и 20°. Лондон ще бъде 20°, мрачно и хладно. В Берлин също ще е облачно с 20° максимална температура на въздуха. В Москва се чаква леко затопляне и 22°. В Рим – 25°, слънце, облаци и дъжд с гръмотевици, а в Лисабон -26°. В Букурещ 33° и променлива облачност, в Белград също, но по-хладно 24 °. В Атина и Истанбул ще бъде слънчево и ясно с температури 31 - 33 °.

В Азия температурите варират  от 41° в Дубай и 37° в Кувейт, през 29° в Тел Авив, Карачи и Токио, 28° - в Ханой и Банкок до 19° в Улан Батор, и 17° в Камчатка.

В Африка температурите също са в широки граници от 38° в Хартум, 34° в Кайро и 30° в Тунис, през поносимите 29° в Маракеш и Дакар, 24° в Казабланка и 23° в Кейптаун до 19° в Адис Абеба.

В Северна Америка се очаква леко захлаждане. Във Ванкувърще е 19°, а в Отава 19 °. В Чикаго 20°, в Ню Йорк 24°. Без промяна остава времето в Маями - 32° и Мексико сити 22 °,

В Южна Америка има леко затопляне – В Буенос Айрес ще е 21°, в Рио де Жанейро 23°, в Сантяго де Чиле 17°, в Лима 22°, а в Стенли 7°.

В Австралия времето ще бъде приятно топло с 22° в Сидни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53