Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на България в Шенген – във фокуса на двустранните срещи на Мария Габриел в Блед

Снимка: МВнР

При дебатите около разширяването на Евросъюза, водещ трябва да бъде балансът между очакванията и резултатите, подчерта външният министър Мария Габриел по време на панела „ЕС - лидер във вземането на решения“ в рамките на международния Стратегически форум в Блед, съобщи МВнР. Габриел даде за пример членството на България и Румъния в Шенген и критериите, които двете страни са изпълнили от години. На всички двустранни срещи на външния ни министър, членството на България в Шенген беше централна тема, като за присъединяването на страната ни силна подкрепа изразиха Унгария, Франция, Словения, Португалия, Швеция, Хърватия.

Мария Габриел: Единство, конкретни действия и полза за гражданите са ключови за ЕС като лидер във вземането на решения


В изказването си на форума, Мария Габриел обърна внимание и на процесите на вземане на решения на европейско ниво, които „да предоставят приобщаващ подход за решаването им и да носят полза за гражданите, държавите членки на ЕС и отношенията със стратегически партньори“. В тази връзка, Габриел наблегна на единството, конкретните действия и ползата за гражданите. Според министър Габриел в тези процеси ключова роля имат гражданите и младите хора. „Нека направим така, че техните идеи да бъдат в центъра на търсенето и намирането на отговори на предизвикателствата, за да бъде ЕС лидер във вземането на решения“, заключи Мария Габриел.

Денков в Блед: Балканите ще бъдат силни, само ако се обединят

Шарл Мишел и Николай Денков на 18-ия Стратегически форум в Блед
По-рано, по време на лидерския панел в Блед, премиерът Николай Денков посочи, че България си има „домашно“ - да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. "Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин - защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония", отбеляза също Денков. "Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно", каза българският министър-председател на колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

България днес - 8 август 2024 г.

Темите в "България днес" ще ни заредят с ведрина и доза патриотизъм – срещаме ви с някои от децата, отличени за  творческите си интерпретации на тема "Моят корен български". Доколко България е важно понятие за българчетата в района на Париж ще разберем от..

публикувано на 08.08.24 в 19:00

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53