Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази есен неделното ни школо в германската провинция открива нов филиал в съседство

Личността на Дякона е извор на вдъхновение за децата от училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Евелина Аврамова: „Родният език е коренчето, което искаме да дадем на децата ни, за да не бъдат листенца, които всеки вятър да духне насам и натам“

10
Снимка: bg-schule-saar.de

Саарбрюкен е университетски град в Германия и столица на провинция Саарланд. Тук живеят много наши сънародници, дошли да потърсят късмета си далеч от България. Мнозина от тях обаче не са скъсали връзката с родината и държат децата им да посещават и българското училище „Васил Левски“. Неделното ни школо е основано преди 13 години от Евелина Аврамова, която и до днес е негов ръководител.

„Наречено е на Васил Левски с много любов и преклонение пред неговата личност. Самата аз имам емоционална връзка с делата на Апостола. Моите предци са участвали в комитет, който той е създал и всяко лято посещаваме местата, през които той е минавал“, казва Евелина Аврамова. Спомня си как предложението ѝ да основат българско школо било посрещнато с голям ентусиазъм от сънародниците ни в Саарбрюкен. Освен това, училището има филиал, създаден преди 6 години в Кайзерслаутерн, в област Рейнланд-Пфалц. От тази есен школото открива нов филиал в съседен Хомбург. Защо е толкова важно децата ни в чужбина да се обучават на български език?

„Това е начин да не се чувстваш изолиран, да не се чувстваш чужд, начин да имаш връзка с децата си – казва ни Евелина. – Трябва да съхраним тъничката нишка, по която да осъществяваме комуникация, а това е родният ни език, с който сме израснали. И всичките тези нюанси, цялата тази пъстрота на българския език, можем да им я предадем. Това е коренчето, което искаме да дадем на децата ни, за да не бъдат листенца, които всеки вятър да духне насам и натам.“

Българските ученици в Саарбрюкен са отлично запознати с личността на Дякона. Преди време музейни работници от къщата-музей на Левски в Карлово гостували на училището в немската провинция. Те изнесли интересни беседи пред децата и заедно с тях разработили различни проекти. Освен това, училището отбелязва всяка годишнина от гибелта на Апостола с богата програма.


„Тази година, в студения и мрачен февруарски ден, нашите деца вдъхновено рецитираха собствено творчество, пяха песни за Апостола, показаха свои презентации за живота, делото и мястото на Левски в националната ни и световната история. Тържественият ден завърши със състезание „Лъвски скок“ – разказва Евелина. Какво още научават малките ни сънародници в Саарбрюкен:

„Имаме часове по български език и литература, по история и география на България, както и задължителните извънкласни часове. Ние сме ги нарекли „БЕТ“ или българска етнокултура и традиции, което включва широкия параметър от запознаване с всички наши традиции и празници. Децата изработват типично нашенски сувенири и предмети по повод различните ни празници. И си мисля, че учениците ни имат много добра представа за българските обичаи и как трябва да се празнуват. Стараем да няма празник, който да не отбелязваме заедно“ – казва Евелина Аврамова-Ганева.

Българското школо вече се готви за новата учебна година. Засега в него са записани 130 българчета. „Но се оказва, че движението в началото, в средата и в края на учебната година при нас е много динамично“ – твърди Евелина Аврамова и пояснява:

„Много често започваме годината и изведнъж пристигат нови деца, чийто родители решават да опитат щастието си в чужбина. Други пък, в средата на учебната година, решават да се върнат обратно в България, защото не им е провървяло тук. Тази година на 10 септември откриваме наш филиал и в Хомбург– това е град, който също се намира в област Саарланд. Така, от есента училищните средища, където българчетата от нашата област и граничните райони могат да се обучават, вече стават три“ – казва в заключение Евелина Аврамова.

Училище „Васил Левски“ германския град Саарбрюкен се включи в инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, изпращайки ни снимки и видеа, които ни правят съпричастни на часовете им по България. Благодарим! 

Снимки и видеа: Българско училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57