Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 колоездачи от цял свят се включват в 10-ото издание на "Дунав Ултра"

6
Снимка: „Дунав Ултра“

Стартът на 10-ото юбилейно издание на велопохода „Дунав Ултра“, наложил се като водещо спортно-туристическо събитие в България, ще бъде даден на 5 септември от крайдунавския град Видин. В инициативата ще се включат над 150 колоездачи от цял свят с различна степен на подготовка, като най-възрастният участник ще бъде 80-годишната проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.

Първи на старта ще се наредят най-опитните. Те ще се опитат да изминат дистанцията на цялото трасе от 700 км. за по-малко от 48 часа. А иначе всички, които в рамките до 10 дни успешно достигнат до Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута,  ще се сдобият със специален сертификат, научаваме от Борис Бегъмов, създател на проекта „Дунав Ултра“.

Идеята на велопохода е да популяризира природните, историческите и културните богатства по българското поречие на Дунав – един от най-бедните и изоставащи региони в тази част на Европа. И още:

„Тази година участници от 7 държави се включват в масовото изминаване на маршрута, което се превръща в най-популярната инициатива за Северна България, свързана с многодневно спортно туристическо събитие. Това е така, защото самият маршрут пресича България от Изток на Запад, т.е. цялата ни Северна граница, и преминава през 12 общини и 110 населени места. Именна каузата за популяризиране на тези места го прави толкова значимо събитие за региона на Дунав и Добруджа, включително на Черно море, където маршрутът завършва.А в различните населени места общините партньори на инициативата ще изграждат пунктове, където ще посрещат колоездачите. Те, от своя страна, ще споделят снимки от съответните места в социалните мрежи“ – обясни за Радио България Борис Бегъмов.


Инициативата вече си има и собствено мобилно приложение с информация за забележителности, логистика и с близо 300 препоръчани партньори. Така, всеки сам може да организира преминаването си в този интересен регион.

Все повече се налага нашето мобилно приложение „Дунав Ултра“ – казва Борис Бегъмов. – Самата „механика“ на преминаването на маршрута е обвързана с приложението, към което колоездачите могат да добавят снимки от местата, които са посетили. И когато преминат целия маршрут, те могат да заявят и да получат своя сертификат.“

Организаторите очакват тазгодишното издание на „Дунав Ултра“, заедно с придружаващата го кампания за популяризиране на региона, да донесе над 250 хил. лв. приходи на местните общности.

„Тази година ние представихме велоприключението „Дунав Ултра“ на Европейската федерация по колоездене и нашата инициатива попадна сред специалната селекция на проекти, които ще бъдат представени по време на предстоящата годишна конференция на ЕвроВело (EuroVelo & Cycling Tourism Conference) в град Измир, Турция. Това е най-големият форум за велосипеден туризъм в Европа. „Дунав Ултра“ е сред избраните проекти за успешни практики в сферата на велосипедния туризъм и популяризиране на по-слабо познати дестинации“, поясни в заключение Борис Бегъмов.


Вижте още:

Снимки: „Дунав Ултра“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Служебното правителство положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание, членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев , с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред народните представители.  В присъствието на..

публикувано на 27.08.24 в 11:42

Български ученици спечелиха пет медала на състезание по астрофизика в Бразилия

На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Бразилия, български ученици спечелиха пет медала, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Това е най-престижното състезание по астрофизика, а тази година в него..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46