Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоферма в Розино празнува с отворени врати възстановяването си от природно бедствие

Снимка: rozino.farm

Преди година, на 2 септември, биофермата в подбалканското село Розино, която е специализирана в производството на сладолед от собствена млечна продукция, претърпя огромни щети след силен порой, който буквално заля къщи и отнесе постройки в района на гр. Карлово. Днес, година след бедствието, собствениците на фермата организират Ден на отворените врати, за да отпразнуват възстановяването си и да запознаят посетителите с процеса, който са изминали. 

"Искаме да покажeм на хората разликата между засегнатите дървета и участъци от реката, за които имахме възможност да се погрижим след пороя, и онази част, която нямахме възможност да обгрижим. Разликата е огромна, което показва, че човекът и природата сме взаимосвързани и зависими един от друг", казва Албина Ясинская, една от организаторките на фермата.


В Деня на отворените врати всички ще могат да се запознаят нагледно с темата Пътят на нашето мляко” – от кравите до момента, в който се превръща в апетитна храна. Най-любопитните посетители ще могат сами да нахранят стопанските животни, както и ще се запознаят с процесите на рециклиране, компостиране и оползотворяване на органичните отпадъци на местна територия. Денят на отворените врати в Розино е на 2 септември, а за децата има специална работилница по приготвяне на сладолед с домашни продукти. 



Снимки: rozino.farm


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова

Новият служебен кабинет не е на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че и към новото служебно правителство ще бъдат отправени обвинения в политическа употреба. Го рица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер “ Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се..

публикувано на 10.08.24 в 10:27
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебния кабинет

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, която в петък, 9 август, получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на служебен кабинет, започва от днес разговори за неговия състав. Горица Грънчарова-Кожарева е..

публикувано на 10.08.24 в 06:50