Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Синия Дунав" във Видин събира фолклорни изпълнители от цяла България

Снимка: Община Видин

За четвърта поредна година Видин е домакин на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав". Събитието в Крайдунавския парк на града продължава до неделя – 3 септември.

Голямата мисия на фестивала е да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство. За целта в тридневната програма на сцената ще излязат много популярни фолклорни изпълнители. Лятната сцена пред Художествена галерия "Никола Петров" ще се оглася и от изпълненията на самодейни състави от северозападния край, но също така и от КюстендилПазарджикВарна, Свищов и др.

Около площада на Видин са организирани павилиони на занаятчии и производители на традиционни храни и напитки.

На 2 септември, в кулминацията на фестивалната програма, публиката ще се наслади на истински спектакъл, поднесен от Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", който има над 70-годишна история в работата с изворен фолклор и превръщането му в сценично изкуство.

На 3 септември популярната певица Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското фолклорно песенно изкуство, поднесено в по-съвременен и модерен стил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на шевицата представя традицията на везането в свищовското село Вардим

Продължава тридневният фестивал на шевицата за жителите и гостите на свищовското село Вардим. Той се провежда на площада до читалище "Трудолюбие-1907", съобщиха организаторите. В основата си фестивалът популяризира една особено колоритна..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Рибарица е домакин на фолклорен фестивал

Ценители на българския фолклор се събраха в почивните 20 и 21 юли в тетевенското село Рибарица за Третия национален фестивал и шестнадесето издание на "Празник  на народния обичай и автентичната носия" в местността Костина. Във фестивалните дни..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

Фолклорен фестивал в подножието на Витоша събира изпълнители от девет страни

От днес до 20 юли в подножието на планината Витоша ще се проведе едноименният Международен фоклорен фестивал. Изпълнители от Боливия, Индия, Италия, Албания, Мексико, Казахстан, Молдова, Северна Македония и България ще запознаят публиката с..

публикувано на 15.07.24 в 07:00