Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба за Съединението от 1885 г. тръгва на обиколка в страната

"Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, е изложба, която Регионалният исторически музей – Пловдив прави достояние на публиката в други градове на страната. Ямбол е първата спирка на експозицията, посветена на деня, в който България става отново единна държава – 6 септември 1885 г.


Пловдивският музей е подготвил 20 табла с дигитални изображения на емблематични за Съединението културни ценности. Изложбата е по проект, финансиран от Национален фонд "Култура" и предстои да посети още 10 града в България. Това дава възможност за жителите и гостите на тези места да се докоснат до едно от най-значимите събития в българската история, за чието реализиране Градът под тепетата има съществен принос. 

Снимки: РИМ – Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Крепостта Кокалянски Урвич

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40