Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба за Съединението от 1885 г. тръгва на обиколка в страната

"Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, е изложба, която Регионалният исторически музей – Пловдив прави достояние на публиката в други градове на страната. Ямбол е първата спирка на експозицията, посветена на деня, в който България става отново единна държава – 6 септември 1885 г.


Пловдивският музей е подготвил 20 табла с дигитални изображения на емблематични за Съединението културни ценности. Изложбата е по проект, финансиран от Национален фонд "Култура" и предстои да посети още 10 града в България. Това дава възможност за жителите и гостите на тези места да се докоснат до едно от най-значимите събития в българската история, за чието реализиране Градът под тепетата има съществен принос. 

Снимки: РИМ – Пловдив

Още от категорията

България се прекланя пред Гоце Делчев

В София 152-ата годишнина от рождението на един от най-великите български революционери Гоце Делчев бе отбелязана с тържествен концерт и дискусия. “След две дъщери се ражда син-кръстили го Георги. До ден днешен го познаваме като човек, който обича..

публикувано на 04.02.24 в 14:23

В Букурещ ще реставрират паметник на културата свързан с българската история

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщи във Фейсбук кметът на румънската столица Никушор Дан. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят..

публикувано на 04.02.24 в 09:55
Стефан Стамболов (1854-1895)

Стефан Стамболов и политиката по македонския въпрос в края на XIX век

В епизод 160 на подкаста "Коридор 8" на журналистите Атанас Величков и д-р Георги Станков гостува бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски *. Над два часа и половина публиката задава въпроси онлайн. Георгиевски разкритикува..

публикувано на 30.01.24 в 12:35