Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество културни събития в навечерието на празника на Пловдив

Снимка: Община Пловдив

Изминалото лято в Пловдив беше наситено с музикални събития – тенденция, която продължава и през есента. С наближаването на празника на града – 6 септември, програмата изобилства от културни прояви.

Тази вечер в Античния театър в града Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) чества 100 години от рождението на своя патрон – легендарния диригент Добрин Петков, с концерта "Пловдив – звезди от музика". Осъществява се с подкрепата на Общината в рамките на Културния календар на Пловдив, като с него ще се открие Есенният салон на изкуствата. 


Наред със Симфоничния оркестър на НУМТИ "Добрин Петков" с диригент Константин Добройков, на сцената ще застанат като солисти бивши възпитаници на Националното училище за музикално и танцово изкуство в града, сред които Марин Йончев – тенор, Нели Койчева – мецосопрано (Япония) – тя е и първият оперен вокален педагог на световната оперна звезда Соня Йончева, за която малцина знаят, че също е възпитаничка на Пловдивското музикално училище, Мони Симеонов – цигулка (САЩ), както и един от най-успешните съвременни български диригенти Найден Тодоров – настоящ директор и главен диригент на Софийската филхармония. Специално участие в събитието ще вземе и цигуларката Мидори Гото (САЩ). Ще се включат още Марин Йончев, също възпитаник на пловдивското училище, и оркестранти от Държавна опера – Пловдив, в чиито състав много от оркестрантите също са завършили НУМТИ "Добрин Петков".

Днес започва и фестивалът "Улица Станционна". Той ще се проведе до 6-ти септември на улица "Иван Вазов", позната преди десетилетия именно като Станционна – свързваща гарата с Централния площад. 


Фестивалът се осъществява с подкрепата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" и Община Пловдив.

Събитията по време на фестивала са целодневни. Любителите на гейминга ще се запознаят с популярни личности от родните гейминг среди, щевидят какво се случва на родната Indie Gaming сцена, но също така ще бъде представен първият в България Indie Game Showcase. "Улица Станционна" си партнира с Народната Библиотека "Иван Вазов", която ще представи част от архивите си.Техническият университет София – Филиал Пловдив ще разкаже истории за роботика и дронове, а Автомобилният Ретро Клуб в града ще представи съкровищата си.

Музикалната програма включва много и разнообразни български и чужди изпълнители. На 6-ти септември, в Деня на Съединението и празника на Пловдив, световноизвестният изпълнител на кавал Теодосий Спасов и неговият Фолк квинтет ще закрият първото издание на фестивала "Улица Станционна".

Композицията на Теодосий Спасов "Някъде в Родопите" е включена в албума му "Non-Standart Standarts" ("Нестандартни стандарти") от 2003 г. В него Теодосий си партнира с Васил Пармаков – пиано, Димитър Шанов – бас китара, Стоян Янкулов – ударни инструменти и тъпан.


Редактор: Диляна Трачева

Снимки: Община Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15