Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище в Бостън и Кейп Код се подготвя за първия учебен ден

Септември нахлу в живота ни и българчетата в чужбина като лястовички се завръщат към съботно-неделните училища, в които ще събират знания по български език, история, култура и традиции.

„Натрупали сме преживявания, направили сме нови спомени, събрали сме нови знания. На 16-ти септември ще чуем и първия звънец, с който ще открием новата учебна година в нашето съботно българско училище в Бостън и Кейп Код“ – похвалиха се от Неделното българско училище "Св. св. Кирил и Методий".


„Учителите, ръководството и родителската организация на училището се приготвят трескаво и са в голямо очакване на първия учебен ден, в който ще приветстваме настоящи и нови ученици, ще сравним колко са пораснали през дългото лято и ще влезем в първия учебен час. Учебниците и тетрадките пропътуваха дългия път от България и вече ни очакват подредени в учебните стаи. Дъските са блеснали и цветно очакват да посрещнат всеки ученик в класната стая. Готови сме отново да завъртим колелото на учебната година, да напълним концертните зали на празниците, да участваме отново в безброй извънкласни работилнички, да представим България и нашите знания по събития извън училищната общност“- научаваме от публикацията им, споделена и на ФБ-страницата на българското Генерално консулство в Ню Йорк.


Вече четвърт век училището в Бостън подкрепя българската общност там в стремежа ѝ да не прекъсне връзката с корените си. Съвместният труд на родители, учителите и ръководството на училището успява да изгради организация, в която стотици български деца се научават да четат и пишат на български език. Освен това те имат възможност да се докоснат до богатата култура и история на България чрез организираните културни събития и дейности на училището. Учениците участват и в разнообразни културни мероприятия, на които представят страната ни извън българската общност.


Присъствените и дистанционните паралелки за новата учебна година вече са разпределени и запълнени. Поради голям интерес тази учебна година училището отвори и три допълнителни присъствени класа в сградата в Billerica - който се интересува, трябва да се свърже с екипа на училището (https://www.bg-school.org/registration).


„Отново възроденият ни клон в Кейп Код се приготвя да посрещне три присъствени редовни паралелки за децата от българската общност в района на Mashpee и Hyannis. Тук очакваме дечицата отново да изпълнят стаите с български песнички и знания от цветните буквари“- споделят от школото. Децата, които завършват училището и получават свидетелства, не се нуждаят от приравнителни изпити, ако желаят да продължат обучението си в България.

снимки: Българско училище / Bulgarian School (bg-school.org)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48