Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Освещават новия параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница

Снимка: БТА

Новият параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница днес ще бъде осветен, съобщи Симеон Чеков, който е един от инициаторите за построяването му.

Изграждането на параклиса започва през 2020 г. с даренията на много хора и труда на жители от цялата околност. Три години по-късно той вече има иконостас, олтар, престол – всичко необходимо, за да се извършват в него богослужения, кръщения, венчавки. Пространството около храма също е облагородено с кътове за отдих, детска площадка, алеи, готов е и пътят до свещеното място.


Някога в местноста е имало крепост, а на върха археолози, проучващи района около Дъбница, са открили основи на стара църква. Близо до археологическия обект има аязмо, а вече и голям параклис, където миряните да отправят своите молитви, да запалят свещ и да отпочинат, казва още Симеон Чеков.

Основният камък в олтара на параклиса е поставен от Неврокопския митрополит Серафим, който ще освети и вече завършения храм. Празникът ще започне в 6,00 ч. с Божествена света литургия, а за желаещите да присъстват е осигурен безплатен транспорт в 05,45 ч. от центъра на селото.
БНР подкасти:

Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19