Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55