Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55