Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05