Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:

Още от категорията

Кукери от Банско ще популяризират България в нов епизод на "Европа отвисоко"

Уникални снимки на кукери се ширят из мрежата, показвайки малка част от кадрите, заснети от екип на National Geographic в България. Втора п о ред на седмица оператори от известния научен телевизионен канал са в Банско. Те снимат филм за..

публикувано на 09.01.24 в 10:35

Европейски туроператори ще популяризират българските красоти

Министерство на туризма и Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) ще подпишат днес в София споразумение за съвместно сътрудничество. Чрез споразумението ЕСТАА се ангажира да сътрудничи в популяризацията на България като..

публикувано на 09.01.24 в 07:05

Речен туризъм с катамаран у нас – мисията възможна

Речният туризъм в България е изключително слабо развит, въпреки големия си потенциал, особено по поречието на Дунав. Родна компания обаче се надява да промени това, създавайки продукт, който да засили интереса на туристите.  Варненските..

публикувано на 07.01.24 в 10:05