Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:

Още от категорията

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42
Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55