Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Кънчева – координатор в гражданското движение Помощ на лица с проблеми в развитието:

Грижата към хората с проблеми от аутистичния спектър се подобрява, но не с желаните темпове

Създава се дневен център, в който за тях ще се грижат всички необходими специалисти

7
Милена Кънчева
Снимка: БГНЕС

Аутизмът e нарушение в развитието, засягащо способността за общуване и взаимодействието със заобикалящия свят. Проявява се в ранното детство, преди 3-годишна възраст, и се диагностицира по симптомите от аутистичния спектър, проявяващи се в този период. Смята се, че по-големите деца, тийнейджъри и възрастни не развиват аутизъм. По данни на Световната здравна организация 1 на 100 деца по света има аутизъм или друг вид разстройство от този спектър. У нас обаче липсва статистика, както за децата, така и за възрастните, изправени пред подобни предизвикателства. Няма и достатъчно места, на които тези хора да потърсят някаква форма на грижа и подкрепа в спокойна и сигурна среда.

Къщата, в която ще се помещава бъдещият дневен център
Създаването на дневен център за лица с проблеми от аутистичния спектър от 5 до 35 години в столичния район Слатина е кауза за Милена Кънчева – координатор в гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“, тъй като нейният син също има подобна диагноза. Жената признава, че са преминали през множество изследвания в продължение на 6 години, докато научат за нея. Затова напълно разбира болката и страха на родителите, когато чуят заключението на специалистите, което променя изцяло живота им:

„При родителите на деца с проблеми от аутистичния спектър, степента на тревожност е много по-голяма, отколкото при родители на деца с други увреждания, защото не е ясен пътят, който трябва да извървиш. Затова е много важно да не се обвиняват, да се успокоят и да приемат мисълта, че цял живот ще имат едно уникално дете, а после и уникален възрастен, да не се отказват от утвърдените терапии при психолог, терапевт и ерготерапевт, а чак след тях да търсят алтернативните методи – съветва Милена. – Много често родителите започват с алтернативни терапии, с надеждата децата им да се излекуват. Засега обаче липсва вълшебно хапче за целта. Затова просто нека помислят и в зависимост от своите финансови възможности, да изберат какво да правят.“

Що се отнася до грижата за лицата с подобни диагнози през последните 30 години, Милена Кънчева е категорична:

„Променя се към по-добро, защото и родителите вече започнаха по-спокойно да говорят по темата за аутизма. Преди стигмата беше много тежка и повечето семейства предпочитаха да не говорят и да не си показват децата. Уви обаче, нищо не се случва с онези темпове, с които ни се иска.“


Общуването на специалистите с тези личности е изключително важно за тяхната социализация и адаптация към заобикалящия ги свят и общество. То ще бъде част от терапията във вила „АутистикА“, а темите, които се обсъждат са разнообразни:

„За тях е много трудно да разберат какво чувстват, какви са емоциите на хората. Иначе темите се отнасят до всичко, което се случва около тях, но те се нуждаят от повече време, за да го осмислят – обяснява Милена Кънчева. –  Успяваме ли обаче да накараме обществото да приема хората с определени различия? Не говорим само за аутизма или някое физическо или ментално увреждане. Стараем се чрез изкуството, личният пример и представянето пред хората на онова, което децата и младежите могат, да развиваме емпатията към тях, което е един взаимно полезен процес.“


Като част от дневния център Милена се надява да заработи и социално предприятие, в което хората, чието състояние позволява това, да могат да работят. Надяват се да намерят и ментори, които да им помогнат да реализират своя потенциал и в други сфери, извън центъра.

Докато всичко това се случи обаче, къщата предоставена от Столична община за безвъзмездно ползване в продължение на 10 години, се нуждае от основен ремонт, за който от организацията набират средства, чрез различни работилници и други инициативи. Доброволци от частна фирма са ги подкрепили с дарение и помощ за почистването на изоставения имот. 

Милена Кънчева с група доброволци при акция за почистване на къщата
Милена се надява апелът им за съдействие да бъде чут и от други фирми, които биха помогнали с ремонта и поставянето на дограма, за да може хората с аутизъм да имат още едно място, където да се чувстват подкрепени.

Снимки: Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прогноза предрича 9 медала за България от Париж, ние очакваме повече

България ще спечели девет медала от Олимпийските игри в Париж, но нито един от тях няма да бъде златен. Това показва финалната прогноза на статистическата компания “Грейсноут”, изготвена по поръчка на центъра за изследвания Нилсен, предаде БТА. Според..

публикувано на 25.07.24 в 06:35

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50