Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима български ученици завоюваха медали на олимпиадата по информатика

Снимка: БГНЕС

Най-добрите български гимназисти по информатика спечелиха четири медала на Международна олимпиада по информатика в Унгария. В съобщение на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се посочва, че те са се конкурирали с 360 свои връстници от 90 държави. И четиримата ни представители се завръщат с бронзови медали – това са дванайсетокласникът Атанас Димитров и десетокласниците Борис Михов и Александър Гатев от Софийската математическа гимназия, както и десетокласникът Веселин Маркович от Математическата гимназия във Варна.  

По думите на Илиян Йорданов, един от техните ръководители, отборът ни се е представил достойно на 35-ото издание на олимпиадата, което е било едно от най-сложните. “Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си”, каза още той. 

Инициативата за провеждането на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. акад. Благовест Сендов прави предложение на 24-ата генерална конференция на ЮНЕСКО, а през 1989 г. се състои първото й издание с домакин България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12