Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нека се веселим"

Берковската духова музика
Снимка: Facebook / БДМ ФЕСТ

Днес, 5-ти септември, Берковската духова музика и Община Берковица ви канят на VII Северозападен Фестивал на Духовата Музика – БДМ ФЕСТ. За поредна година, градът събира почитателите на бързите ритми, за да ги увлече в един лудешки маратон на надсвирването. В него ще участват различни формации, сред които: Духова музика "ЗАЕДНО" – Троян, Оркестър Монт Мюзик, Литаковската духова музика, Духов оркестър Сандански, Младежки духов оркестър Козлодуй, Духов оркестър "Здравец", и Йордан Йончев – Гъмзата заедно с Берковската духова музика. Фестивалът ежегодно представя и затвърждава по привлекателен начин многогодишните традиции в областта на духовите оркестри на този край и спомага за развитието на Община Берковица като дестинация за културен туризъм. БДМ Фест е част от програмата за Празника на град Берковица, който тази година се провежда от 4 до 9 септември.

Създадена през 1902 г., Берковската духова музика е един от най-старите оркестри по нашите земи. С годините съставът се разраства, а статутът му се променя – градски, военен, общински. Натрупва богат репертоар от увертюри, маршове, валсове, полки, мазурки, обработка на класическа музика и фолклор. Берковската духова музика е основен участник в хитовата песен на Лили Иванова "Ветрове", както и в множество съвместни изяви с други популярни изпълнители.

Сред авторските пиеси на Красимир Цветков, в репертоара на оркестъра е и "Нека се веселим". Заглавието отразява най-важното за музикантите – непрекъсната, голяма балканска веселба.

Текст: Диляна Трачева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът. Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория..

публикувано на 23.07.24 в 19:47

"Комедия"

Магичната музика на група "Терпентина" напоследък ни вълнува все по-често, особено след излизането на дебютния ѝ албум "Носталгия". Макар че е във фокуса на медийното внимание от около две години, групата съществува отдавна. В състава ѝ влизат Иван..

публикувано на 23.07.24 в 10:15