Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Нека се веселим"

Берковската духова музика
Снимка: Facebook / БДМ ФЕСТ

Днес, 5-ти септември, Берковската духова музика и Община Берковица ви канят на VII Северозападен Фестивал на Духовата Музика – БДМ ФЕСТ. За поредна година, градът събира почитателите на бързите ритми, за да ги увлече в един лудешки маратон на надсвирването. В него ще участват различни формации, сред които: Духова музика "ЗАЕДНО" – Троян, Оркестър Монт Мюзик, Литаковската духова музика, Духов оркестър Сандански, Младежки духов оркестър Козлодуй, Духов оркестър "Здравец", и Йордан Йончев – Гъмзата заедно с Берковската духова музика. Фестивалът ежегодно представя и затвърждава по привлекателен начин многогодишните традиции в областта на духовите оркестри на този край и спомага за развитието на Община Берковица като дестинация за културен туризъм. БДМ Фест е част от програмата за Празника на град Берковица, който тази година се провежда от 4 до 9 септември.

Създадена през 1902 г., Берковската духова музика е един от най-старите оркестри по нашите земи. С годините съставът се разраства, а статутът му се променя – градски, военен, общински. Натрупва богат репертоар от увертюри, маршове, валсове, полки, мазурки, обработка на класическа музика и фолклор. Берковската духова музика е основен участник в хитовата песен на Лили Иванова "Ветрове", както и в множество съвместни изяви с други популярни изпълнители.

Сред авторските пиеси на Красимир Цветков, в репертоара на оркестъра е и "Нека се веселим". Заглавието отразява най-важното за музикантите – непрекъсната, голяма балканска веселба.

Текст: Диляна Трачева

Още от категорията

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…" Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с..

публикувано на 07.12.23 в 07:05

С голям фолклорен концерт Христофор Раданов празнува 80-ия си рожден ден

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува тази вечер 80-ата си годишнина с авторски концерт в Първо студио на Българското национално радио. Заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, чийто ръководител е от 1991 до 2011 г., ще се..

публикувано на 07.12.23 в 06:35

Вокална старинна музика ще звучи в Първо студио на БНР

Вокалният ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI ще изпълни тази вечер в Първо студио на Българското национално радио мадригали, вилансикос, шансони и партеси от франко-фламандски, испански и източнославянски творци. Неговият концерт De este a oeste (“От изток..

публикувано на 06.12.23 в 08:05