Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни богослужения на български език в Кьолн

Снимка: Българска Църковна Общност Кьолн-Бон

Православната ни църква в германския град Кьолн поставя началото на неделни богослужения на български език, два пъти мечно. На Фейсбук страницата на Българската църковна общност в Кьолн и Бон се съобщава, че първата литургия ще бъде отслужена на 10 септември, на адрес: Giesselstraße 5 - Marktkapelle St. Mariä Himmelfahrt.

Богослужението започва в 10:30 часа местно време, а непосредствено след него ще бъде отслужен и тържествен водосвет за благословение на новата църковна година и на започващите богослужения в гр. Кьолн, както и за благословение на започващата нова учебна година за учащите. 

В съобщението се отбелязва още, че храмът, в който ще се провеждат службите, е католически и църковната утвар, необходима за извършване на православната литургия и светите тайнства, трябва да бъде закупена със собствени средства.Част от църковната утвар вече е набавена, но за по-голямата част от нея са необходими и доброволни лични пожертвования на миряните от общността.

Още от категорията

Виртуална изложба показва историята на Народния театър "Иван Вазов"

Пощенска картичка с изглед към новопостроения Народен театър и надпис на гърба – "Спомен от отварянето на театъра. Йозеф Шмаха, 1907 г." – е част от виртуалната експозиция , която може да бъда разгледана на сайта на Националния исторически музей. Тя..

публикувано на 14.01.24 в 09:10
Паметната плоча на Мара Бунева  в центъра на Скопие на кея край река Вардар

В Скопие и София почетоха саможертвата на Мара Бунева

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева прострелва сръбския прокурор Велимир Прелич в центъра на Скопие до стария мост над Вардар, след което се прострелва в гърдите. Прелич е отговорен за нечовешките изтезания на млади българи и смъртните присъди от Скопския..

публикувано на 13.01.24 в 14:12

Мюсюлманите в България отпразнуваха нощта на Регаиб

Започна сезонът на берекета за мюсюлманите. "Заедно с нощта Регаиб настъпват трите благословени месеца. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа във Фейсбук председателят на Висшия..

публикувано на 12.01.24 в 11:15