Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 в 1 – съчетанието море, планина и село е хитът на сезон 2023

Снимка: БГНЕС

Къде, освен в България, човек може да съчетае слънчевите бани на морето с прохладата и зеленината на планината и благините на селския туризъм? Това лято, къщите за гости и семейните хотели, предлагащи въпросната комбинация 3 в 1, бяха резервирани на 100%. Съдейки по огромния интерес, септември месец също се очертава като успешен. Въпреки повишението на цените, много българи и чужденци избират именно този вариант за отдих. Така избягват хаоса на пренаселените курорти, без да се лишават от плаж, планински разходки и малките радости на живота на село. „А когато се наеме цяла къща за гости на село от две семейства, почивката може да ви излезе и по-евтино“ – казва Велизар Гоцев от bgvakancia.com – водеща платформа за селски туризъм и къщи за гости в България. И добавя:

Често пъти тези къщи се намират на места, където можете да съчетаете няколко типа почивка. Това е благодарение единствено на природните дадености на България. Примерно в Странджа, в южната част на България, около град Бургас, има няколко селца – Фазаново, Писменово, Кости и други, които са разположени в същинската част на планината, но в същото време са на около 10 км. от морския бряг. От тези малки планински села, курортите като Китен и Приморско могат да се достигнат за не повече от 10-на минути с кола. Намираш се на село и като се огледаш наоколо, навсякъде е планина, а като тръгнеш с колата, за нула време си на най-близкия плаж.“

Повечето места за настаняване в тези села предлагат идеални условия за почивка. Сред удобствата са тераса с изглед към планината, двор със селскостопански животни, зеленчукова градина или детски кът, самостоятелна кухня, климатик, безплатен WiFi. Някои от селските къщи са дори с басейн и ресторант или с възможност домакините да ви сготвят нещо по традиционни рецепти.


„Това го има и на Север, казва Велизар Гоцев. Между Албена и Балчик се оформи една вилна зона, която се нарича „Златна рибка“. Около нея има още няколко селца, като Рогачево, Генерал Кантарджиево и разни други. Там се предлагат същите възможности, с изключението, че планината отсъства, но пък си на село и в същото време си на море, което е на няколко минутки от него.“

През последните 10 години малките населени места, разположени на разстояние от 10-20 км. от морския бряг бележат туристически ръст, твърди Велизар Гоцев и допълва:

„От една страна, за целта се използваха средства по програми на ЕС, от друга – бяха вложени лични средства. Някои хора обновиха съществуващи свои къщи и създадоха по-прилични удобства, а други – направо построиха нови къщи, които на 100% отговарят на най-модерните изисквания в областта на туризма. Благодарение на това, през месеците юли и август беше практически невъзможно да си намериш свободна вила или къща, която да е близо до морето“ – каза в заключение Велизар Гоцев.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15