Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античната история на Сердика оживява в сърцето на София

4
Снимка: Facebook / SERDICAismyROME

За трета поредна година, в столицата се провежда античният фестивал "Сердика е моят Рим", организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE". През почивните дни, 9-и и 10-и септември, в археологическия парк "Западна порта на Сердика", посетителите ще имат възможност да се докоснат до античната история на София с нейните древни обичаи и култура, чрез разнообразни възстановки, а фокусът е поставен върху две важни личности от античната история – Константин Велики и неговият син.


В програмата на фестивала са предвидени и посещение в занаятчийски работилници, ателиета, демонстрации на антична мода и робски пазар. Организаторите са подготвили и разучаване на военни постройки, като и интересни игри. Тази година те очакват още по-голямо чуждестранно участие, в сравнение с предишните години, с представители от Австрия, Словакия, Унгария, Италия и Румъния, което ще направи фестивала още по-разнообразен и интересен.


Снимки: Facebook / SERDICAismyROME

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Виртуална изложба показва историята на Народния театър "Иван Вазов"

Пощенска картичка с изглед към новопостроения Народен театър и надпис на гърба – "Спомен от отварянето на театъра. Йозеф Шмаха, 1907 г." – е част от виртуалната експозиция , която може да бъда разгледана на сайта на Националния исторически музей. Тя..

публикувано на 14.01.24 в 09:10
Паметната плоча на Мара Бунева  в центъра на Скопие на кея край река Вардар

В Скопие и София почетоха саможертвата на Мара Бунева

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева прострелва сръбския прокурор Велимир Прелич в центъра на Скопие до стария мост над Вардар, след което се прострелва в гърдите. Прелич е отговорен за нечовешките изтезания на млади българи и смъртните присъди от Скопския..

публикувано на 13.01.24 в 14:12

Мюсюлманите в България отпразнуваха нощта на Регаиб

Започна сезонът на берекета за мюсюлманите. "Заедно с нощта Регаиб настъпват трите благословени месеца. Честити и благословени да са за всички мюсюлмани, които търсят мъдростта, милостта и напътствието на Аллах", написа във Фейсбук председателят на Висшия..

публикувано на 12.01.24 в 11:15