Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Иван Шишиев: Времето е най-трудно уловимият детайл в една снимка

10
Снимка: личен архив

Като град с над 8000 години история, София остава неразгадана, дори и за потомствени столичани от няколко поколения. "Времето в София тече по свои собствени правила и за да го уловиш истински във фотография, трябва ги познаваш", отбелязва фотографът Иван Шишиев, автор на новия изящен албум "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"


С него разговаряме за красотата на нашия град, криеща се дори в детайлите от ежедневието ни, която често приемаме по-скоро като даденост, отколкото като богатство. И ако си представим София като жена, която има своето красиво, но и грозно лице можем да се доближим до същността ѝ:

"Красивото лице на София е планината Витоша, защото тя почти не се е променила. Градът е изключителен заради своята зеленина. Всеки път си мисля, че София е зеленоока, с леко прегърбен нос, с кестенява коса, а в нея има доза балканска красота – разказва в интервю за Радио България фотографът Иван Шишиев. – Грозната ѝ страна ни води в някои неприветливи квартали. Те са част от града и няма как да ги избегнем, но ако се вложат пари и се оправят, части от тези квартали могат да се превърнат в нещо доста стилно. София може да вземе пример от някои градове в Европа, а дори и на Балканите, където общините помагат на добросъвестните собственици да поддържат сградите, в които живеят и глобява онези, които не желаят. Ние всички живеем в този град заедно и не може някой друг да ти е виновен за това, че твоята фасада не е оправена и пред входа ти не е измито."


Макар да се стреми да показва и говори за красивата страна на столицата, Иван познава и нейните недотам привлекателни части, както и с множеството ѝ проблеми, които няма как да изчезнат с магическа пръчица:

"На едно място в книгата написах, че София е град на несбъднали се сгради и сбъднали се ремонти. Говорим обаче за едни 70-80 години назад, в които градът е бил мачкан, докато в днешно време подобрението спрямо преди, е видимо. Давам пример с Женския пазар. Ако се върнем назад до 20-те години на миналия век, той е бил търговско средище. Изведнъж чифликчиите, които идват там, за да си продават стоката, решават да си купят място, на което да построят сграда, където да я продават, но и да живеят. След 1944 година обаче там идват хора, които заживяват за по няколко години на квартира. Фактът, че са тук за малко ги кара да не ремонтират нищо по апартамента и сградата, тъй като не виждат смисъл. И така през следващите 50 години, времето оставя своята видима диря в този район. В момента обаче мнозина са избрали да са отново под наем там, но се стараят да променят средата, в която се намират. Ние сме изключително мнителни, когато дойде някой чужденец, особено от Изток, но някои от тях оправиха неща, които ние не можахме в продължение на 80 години".


Освен с прекрасните си снимки, някои от които правени специално за албума, "Етюд-и-те на София: 24 часа в града" се отличава от останалите издания и с предговор, написан от българския писател, спечелил международната литературна награда "Букър" – Георги Господинов:

"С Георги се познаваме от няколко години и говорихме за този предговор доста преди наградата "Букър" – казва Иван. – Предговорът е доста малък и много специфичен. Разказва за неговите времеубежища и времепространства в града и представя София като пълна с много елементи, малки детайли и малки истории, които правят този град това, което е".

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14