Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Снимка: БГНЕС

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия максимум от стратегическото си партньорство, призова президентът Румен Радев след като посети 87-ото издание на Международния Солунски панаир.

Радев и гръцкият президент Катерина Сакеларопулу разгледаха българския павилион, в който са представени около 60 български компании в сферата на високите технологии и иновациите, енергетиката, машиностроенето и транспорта, туризма и производството на храни. Държавният глава посочи, че участието на България като почетна страна-участник в престижния международен панаир е голямо признание за нарасналия икономически и научен потенциал на страната.

Президентът Радев изтъкна стратегическата важност да започне изграждането на мултимодалния транспортен коридор между Егейско и Черно море и неговото удължаване до румънското пристанище Констанца.


БНР подкасти: