Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формация "Таласъмче" открива есенния културен сезон в Българското консулство в Ню Йорк

Снимка: Facebook /talasumche

Детската вокално-театрална формация "Таласъмче" тази вечер (13 септември) ще открие с концерт есенния културен сезон в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Цялостната организация по посещението на детската формация от България в САЩ е поета от Българско училище "Гергана" в Ню Йорк. От 18:45 часа местно време малките изпълнители ще представят спектакъла "Трите феи и спящата красавица" – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо. Съвременният прочит на текста е дело на Теодора Попова. Автор на музиката е Димитър Костанцалиев – диригент, вокален педагог и композитор. Той основава Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" през 1992 г. Оттогава повече от 300 деца на възраст между 4 и 18 години сa се радвали на привилегията да бъдат част от Формацията.


За мисията си да работи с тези деца Димитър Костанцалиев казва:

"На първо място искам да накарам децата да заобичат музиката, след това да започнат да я чувстват и съпреживяват. Искам да създам в тях чувство за стил, хармония и форма в музиката. Да се докоснеш до необятния свят на театъра, танца и музиката е привилегия, която не всеки има шанса да получи. Запознаването с този свят носи неподозирани усещания, радост, трепет и удовлетворение."

За три десетилетия ДВТФ "Таласъмче" има издадени 11 самостоятелни и 6 сборни албума, 16 мюзикъла и музикално-театрални спектакли, множество сценични изяви у нас и в чужбина, спечелени първи награди и Гран При в редица страни. Песни на Таласъмчетата са включени в учебници по музика за началните класове. Освен най-новите детски песни на български композитори и съвременна поп музика, в репертоара на групата присъстват още църковно-славянски песнопения, класически и народни песни.

Редактор: Диляна ТрачеваПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17