Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

Иван Параскевов със семейството си
Снимка: Община Ямбол/БТА

В Ямбол днес ще бъде открит първият бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник. 

Родолюбецът, който е роден около 1817 г. в Ямбол, а после се мести в Браила, е особено активен при подготовката на Освободителната война от 1877-1878 г. Той откликва на идеята да се изработи знаме от браилските граждани за някоя от опълченските дружини и поема материалните разходи по ушиването му. Предлага и макета на знамето – бял, зелен и червен плат, разположени хоризонтално.

Изработването му е възложено на 14-годишната дъщеря на Иван Параскевов – Стилияна. На 8 май 1877 г. знамето е предадено лично от двамата на главнокомандващия Николай Николаевич, който обещава да го връчи на някоя опълченска дружина, разказват от Община Ямбол.

През март 1879 г. близък на Параскевови внася знамето на заседание на Учредителното събрание във Велико Търново. Всички депутати го посрещат със ставане на крака и на 26 март 1879 г. чл. 3 от Търновската конституция го определя като „българското народно знаме”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19