Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си известният скулптор и художник Ставри Калинов

Ставри Калинов
Снимка: СБХ

На 78 години почина известният български творец Ставри Калинов. Негови творби са представяни на изложби в България, бивша Югославия, Италия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, Австралия, САЩ и други държави. 

Ставри Калинов е създател на статуетките за победителите в множество елитни конкурси в България. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев. През 2006 г. на входа на Стария Несебър е издигната 10-метровата "Статуя на рибаря" на Ставри Калинов, превърнала се в символ на града.

"Зад характерната му блага усмивка и безспорния му ярък талант извираше неговото пословично удивление, любопитство и преклонение пред многообразието на живота, пред величието на търсещата човешка душа, пред неочакваните творчески метафори и трансформации, видими само за големия артист", написаха във Фейсбук от семейството на твореца.

Поклонението ще се състои на 16 септември (събота) от 12.00 ч. в храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Граф Игнатиев“ 25, София.

Поклон пред паметта на твореца!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15