Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как са се обличали гражданите преди два века

Изложба в Националния политехнически музей показва Брезник от ХІХ век

Снимка: НПМ

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век“. Подготвена от Общинския исторически музей в Брезник, експозицията представя промените на модата и настъпилите чрез това трансформации в живота на града. Богата колекция от фотографии, съхранена от музея в Брезник, е запечатала елегантни рокли и костюми, характерни за градската мода преди повече от век и половина. Посетителите могат да видят и филма "Традиция и модерност", а изложбата остава в Националния политехнически музей до 28 октомври. 

В края на ХІХ век Брезник, както и цялото българско следосвобожденско общество се модернизира и се отваря за новостите, които навлизат от запад. Формира се нова градска култура. Брезничани започват да споделят западния начин на живот във всичките му проявления, включително европейските обноски и мода, казват от музея в града.


Наред с красивите автентични тоалети, важно присъствие в изложбата е и уникалната колекция от прецизно и достоверно изработени копия на градски облекла по снимки на хора, живели в Брезник в края на ХІХ и началото на ХХ век. Колекцията е изработена от дизайнерката Александра Петрова. В тях личи духът на епохата, усеща се дори характерът на хората, които са ги носили. Оживяват реални личности, които са живели в Брезник преди повече от 150 години.

Снимки: Национален политехнически музей, Общински музей - Брезник

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кулинарен празник събира майстори от Сърбия, Румъния и България в село Антимово

Тридневен кулинарно-фолклорен фестивал ще допълни празничното настроение във видинското село Антимово. За 14-и път местното Народно читалище "Развитие-1926 г." и Кметството организират фестивала “Гергьовден“ на  4, 5 и 6 май 2024 г. Градският..

публикувано на 04.05.24 в 10:25

Последно събиране за боядисване на великденски яйца в столицата

Деца от различни националности и семействата им ще боядисват великденски яйца от 10,00 до 14,00 ч. в “Каньон парк” в столичния квартал “Младост” до метростанцията “Александър Малинов”. Събитието със свободен достъп се организира за трета поредна..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05