Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна учебната година в няколко български училища в САЩ

8
Снимка: Генерално консулство Чикаго

Първият учебен звънец прозвуча в няколко български неделни училища в САЩ. За 19-а поредна година училище “Знание” отвори широко вратите си за познанието и българщината. „Водени от директорката Лиляна Паслиева, ученици и учители прекрачиха прага на любимото училище, за да учат българското четмо и писмо“, написа във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


Всяка събота или неделя, деца, учители и родители заместват почивката с учене на български език, история и география. Някои пътуват с часове, за да стигнат до своите класни стаи. 


Предградията на Чикаго са приютили 13 български неделни училища. Но не всички българчета в Америка имат свое неделно училище. Светослав Станков обяснява, че има малки български общности в Америка, като тези в Минеаполис и Уисконсин дейл, където поради липса на достатъчно деца и учители, учебният процес се води от родители-доброволци по взаимоучителния метод. „Дълбок поклон пред всички български учители по света, нашите съвременни просветители и апостоли на знанието!“, пише в заключение генералният ни консул в Чикаго.


Българското училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ Лос Анджелис също посрещна своите възпитаници с тържество, на което приветствие отправи генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

Училище ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис е открито на 2 октомври 2011г., а по-късно е учредена и Bulgarian-American Cultural Educational Foundation, регистрирана като организация с нестопанска цел по законите на щата Калифорния за осъществяване на образователна и културна дейност.


Преди седмица беше открита и учебната година, 20-а по ред, в нюйоркското училище "Гергана", с вдъхновяващо и емоционално тържество, на което освен талантливите възпитаници на школото, се изявиха и специалните им гости от България – формация „Таласъмче“. „Гарганчета и таласъмчета пяха заедно химна на училище "Гергана" по музика на Красимир Милетков и текст на Ангелина Жекова", с гордост отбелязват от училището. 

Първият училищен звънец удари и за възпитаниците на най-голямото българско училище в Ню Йорк - "Христо Ботев". 


"Щастливи сме да видим отново нашите пораснали деца, да посрещнем многото ни нови ученици, да бъдем отново заедно с нашите учители и родители! Какъв ден беше само?! Чухме стихотворения на чудесен български език от нашите ученици от 3, 4 и 7 клас, радвахме се на танцьорите от 11 клас, предадохме Ключа на знанието на нашите първокласници, споделихме приключения от лятото и учихме! Здрава и успешна учебна година, наше голямо училищно семейство!" - пишат във Фейсбук страницата си от училището. 


Училище "Христо Ботев" продължава да записва нови ученици. То работи по програмата на МОН и издава лицензирани удостоверения. Приемат се ученици от 1 до 12 клас, както и деца от 3-5 години. Предлага обучение по български език и литература, история, география, човек и общество, фолклор и традиции. Има езикови групи, предучилищни групи, детско театрално студио, детски танцов състав, клуб по математика, клуб по журналистика за ученици от 8-12 клас. Училище "Христо Ботев" работим с деца от три континента, като използва онлайн платформата ZOOM. 

На 24 септември предстои да отвори врати българското училище „Деца като слънца“ в Кънектикът, както и още български школа зад Океана. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16