Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Миньорите излизат на протест за запазване на въгледобива

Снимка: БГНЕС-архив

Миньори и енергетици излизат на национален протестен митинг-шествие за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въгледобивния сектор. Протестът е организиран от двата най-големи синдиката у нас - КНСБ и КТ „Подкрепа“. Според КНСБ сценариите за ускорено извеждане на въглищните централи до 2030 г. не са съгласувани със синдикатите и затова са изцяло неприемливи за тях.

Оттам отбелязват също, че бързото спиране на въглищните мощности ще доведе до високи рискове за сигурността на доставките и висока социална цена. В трите въглищни района на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил, са пряко застрашени 20 000 работни места, а косвено засегнати ще са над 80 000 души.

Още от категорията

Македонски и български студенти обсъждат ролята на НАТО на Балканите

Студенти от Северна Македония и България обсъдиха ролята на НАТО за справяне с предизвикателствата в динамичната среда на сигурност. Дискусията е организирана от Софийския форум за сигурност и Департамента за публична дипломация на НАТО. Много важно е да..

публикувано на 04.12.23 в 13:07

Фестивалът "Дни на предизвикателствата" отново в столицата

Столичани и гости на града ще могат да гледат редица вълнуващи филми, посветени на приключенията, спортовете на открито, изкуството и музиката. Между 5 и 7 декември кино "Люмиер" е домакин на 18-ото издание на столичния фестивал за приключенско кино,..

публикувано на 04.12.23 в 06:10

По-ниски температури и на места валежи от сняг

През нощта в северозападната половина на страната ще бъде почти без валежи, а в югоизточната половина те ще продължат. В планинските и североизточните райони ще вали сняг и ще се образува тънка снежна покривка. Минималните температури ще бъдат между..

публикувано на 03.12.23 в 18:30