Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международен фестивал на военните оркестри и празник на занаятите във Велико Търново

Снимка: Facebook / militaryfestival

С Международния фестивал на военните оркестри и празника на занаятите на Самоводската чаршия от днес във Велико Търново започват тържествата за честване на 115-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Сред участниците на Фестивала на военните оркестри е Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Белгия. 

Велико Търново е първият български град, където е засвирил военен оркестър преди 144 години - при приемането на Търновската конституция. 

През деня на улицата на занаятите започва „Нощта на Самоводската чаршия“, в която до края на седмицата се включват над 70 майстори от България, Мексико и Перу, съобщи Георгия Данчева от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, организатор на проявата за 13-а година. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Рембранд като вдъхновение за студентите в Нов български университет

От 12 декември до 15 февруари 2024 г. столичната галерия "УниАрт" представя изложбата "В огледалото на Рембранд", с висококачествени репродукции на хелиогравюри на именития художник, съобщи НБУ. Със свои интерпретации, по гравюри на Рембранд, в..

публикувано на 10.12.23 в 11:45

Възражда се интересът на хора от целия свят към къщата-музей и творчеството на Никола Вапцаров

На 7 декември 1909 година, в планинското градче Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното..

публикувано на 07.12.23 в 11:40
Мария Мутафчиева с участниците в конкурса „Непознати улици“

Поетичен конкурс кара учениците да мечтаят и преоткриват своя талант

"Няма нищо по-хубаво от лошото време" – констатира българският писател Богомил Райнов в едноименния си роман, преразказан на кино език от режисьора Методи Андонов. Днес тази сентенция може да звучи и като покана да посетим Националния дворец на..

публикувано на 07.12.23 в 10:45